Historik

100-årigt konditori på Herrhagen

Från Hanna Larsson till Veronica Carlsson

Hanna Larsson

Hanna Larsson, som redan som ung var intresserad av att baka fick arbete som hushållerska hos en konditoriägare i Mellerud. Där föddes antagligen också idén om ett eget konditori och år 1917 började hon i liten skala i källaren på Värmlandsgatan 5 och 1923 startade hon Hanna Larssons bageri/konditori.

 

Huset ägdes av en specerihandlare, som hade sin affär i hörnan och som var känd som en argsint man..

Eftersom brödet såldes i affären, som låg runt hörnet på Långgatan, så blev det mycket spring med bröd från bageriet till butiken.

 

Råvarorna till bageriet togs från Hakonbolaget och från Tössbergs. De dagliga varorna från Kooperativa. Mjölk och grädde köptes i mjölkaffären på Långgatan. Mjölken kostade 10 öre litern och vispgrädden 90 öre per liter.

Hanna var alltid uppe klockan 4, då hon gick ner i bageriet och satte deg för att sedan gå upp och vila en stund före dagens bakning.

Hos Hanna arbetade i början av 30-talet 2 konditorer, varav den ene hette Skog och den andre Karlsson, bagerskan Anna-Stina och ett affärsbiträde. Den sistnämnda tjänsten hade Hannas yngsta syster Edit.

Hannas näst yngsta syster Lilly skötte hushållet hos Hanna.

Hanna själv bodde i våningen ovanför – 3 rum och kök.. Från 1932 tillsammans med Walter Pfändtner. Under 1932 respektive 1933 utökades familjen ytterligare i och med att Walters två barn May och Kurt flyttade till Värmlandsgatan 5. Både May och Kurt arbetade i bageriet med diverse olika sysslor.

Konditorerna bodde på tredje våningen i samma hus vilket också systrarna Edit och Lilly gjorde (de delade lägenhet). Bagerskan Anna-Stina bodde någon annanstans och åkte hem på kvällen.

Vid samma tid arbetade även en anställd springpojke hos Hanna Larsson. Han hette Östen Karlsson och efter att ha genomgått Walter Pfändtners konditoriskola så startade han konditori i Deje.

Edit och Lilly startade konditori på Skoghall.

Verksamheten

 

Trots att konditoriet 2017 fyller 100 år, så är Veronica Carlsson bara den fjärde ägaren.

Hanna Larsson sålde konditoriet till en av sina bagare, Bertil Åhs, som i sin tur sålde det till sin son Göran Åhs. Göran var den som sålde till Veronica Carlsson.